Dune HD SmartBox 4K és egyéb új modellek

Immár több hónapja, tavaly november óta hiánycikk a legnépszerűbb Dune HD lejátszó, a Pro 4K Európában, az utóbbi hetekben, napokban pedig a többi modell elérhetősége is bizonytalanná vált. Jelenleg csak a linuxos Duo 4K, Solo 4K és Solo 4K Base van nálunk idehaza raktáron, semelyik androidos lejátszó sem kapható. A Koronavírus kínai megjelenése csak részben okolható az ellátási problémák miatt, mivel gyökeres változások történnek a gyártó értékesítési láncában is, miközben újabb modellek piacra dobására is készültek. Hamarosan megoldódni látszik a helyzet, és olyan újdonságok érkeznek az olcsóbb kategóriákba, mint a SmartBox 4K, a RealBox 4K és a – dobpergés! – Pro 4K II. Nézzük részletesen, milyen újdonság bejelentése várható a következő hetekben! Árakat egyelőre nem mondanánk – már csak a Forint mai újabb zuhanása miatt se.

A Dune HD SmartBox 4K már egy ideje megtalálható a gyártói oldalon, bár hivatalos európai megjelenése csak most következik majd. A legolcsóbb Dune HD lejátszónak szánja ezt a modellt a gyártó, így gazdaságossági szempontok miatt az Amlogic S905L processzorra épül. 1 GB RAM mellett 8 GB flash ROM áll a telepíthető alkalmazások rendelkezésére, mert nem meglepő módon ez a készülék is Androidra (jelenleg 6.0.1-re) épül, bár bekapcsoláskor itt is a már jól ismert Dune HD főmenü fogadja a felhasználót – a Dune HD egyedi hibrid (linux+Android) rendszerének köszönhetően.

Ahogy látszik a processzorból, RAM és ROM méretekből, az Android 6-ból, ez a készülék nem arra készült, hogy számtalan androidos alkalmazást telepítsünk rá, és mondjuk játékkonzolként is használjuk, de bizonyosan nem ez az ideális választás egy komoly TV vagy főleg projektor mellé sem. Viszont minden paramétere tökéletesen alkalmassá teszi médialejátszásra, és a népszerű KODI lejátszó app natívan kezeli az Amlogic processzort. Tehát aki ezzel a programmal szeretné használni, az is kompromisszumok nélkül (működik a HD-s hangok továbbküldése és az automatikus képfrekvencia-váltás akár 23,976 Hz-re is, a packed frame/MVC 3D) megteheti, szinte bármilyen 2D/3D video-, audio- és képformátumot lejátszhat a SmartBox 4K-val. 4K felbontás 60 fps képsebességig és HDR színekkel sem probléma, de Blu-ray és 4K Blu-ray fájlok menüvel együtt történő lejtszását ne várjunk ettől a készüléktől!

 

A beépített wifi-adapter 802.11b/g/n sebességekkel működik (csak 2,4 GHz-en), tehát a nagyobb típusokban található ac-s wifi-szabványt (és az 5 GHz-es frekvenciát) még nem tudja. Hasonlóan, az ethernet-csatlakozó is csak 10/100 mbites, gigabitet nem ismer, így elméletileg akadhat egy-egy, a 4K Blu-ray lemezek maximális adatsebességét közel teljesen kihasználó videofájl, ami lejátszása hálózaton keresztül nem lehetséges akadás nélkül. USB-ről (2 darab USB2.0 portot találunk a SmartBox 4K-n) és microSD-kártyáról már nincs ilyen korlát az adatsebesség miatt.

A SmartBox 4K-n megtaláljuk a DuneHD saját jukebox-alkalmazását is (My Collection) és a Widevine Level 1 DRM-támogatásnak köszönhetően számos prémium online videós szolgáltatás is elérhető, illetve a 4K-s YouTube videók is lejátszhatóak.

A SmartBox 4K mindössze 101×101 mm alapterületű és 26 mm magas. Az egyszerűbb, nem háttérvilágítású infra távvezérlőt találjuk a dobozában. A műanyag készülékház hátulján a HDMI2.0 port mellett (HDMI-kábel tartozék) még megtaláljuk a Dune HD lejátszókon sok éve használt kombinált AV-kimenetet is (kábel hozzá szintén tartozék), amelyen kompozit video és sztereó analóg hang továbbítható.

 

Dune HD RealBox 4K HDR10+-szal!

Immár a professzionális képminőséget garantáló – ahogy a neve is utal rá – új Realtek processzorral érkezik várhatóan 2 héten belül a számos egyéb extra tulajdonsággal is felvértezett kompakt lejátszó. Pontokba szedve íme a legizgalmasabb „fícsörök”:

•Jelenleg a legkisebb Realtek-processzoros médiabox: mindössze 109×109×21 mm!
•Falra szerelhető a készülék alján kialakított rögzítési pontoknak köszönhetően.
•A világ első RTD1395 chipre épülő médialejátszója, ez az első processzor, amely már a HDR10+ színrendszert és a VP9 Profile 2 videokódolást is kezeli!
•A VP9 Profile 2 dekódolásnak köszönhetően (a VP9 Profile 0 a korábbi Realtek-es lejátszókon is működött) immár a YouTube HDR-es videói is lejátszhatóak HDR-ben.
•Teljes és 100%-os Blu-ray menükezelés, legyen szó bármilyen forrásból (USB, SATA, SMB, NFS) történő Blu-ray (BD-J, BD4K, BD3D) iso fájl vagy mappastruktúra lejátszásáról, seamless branching támogatással is. A Dune HD szerint jelenleg az ő Blu-ray lejátszó szoftverük a legjobb a Realtek processzorokon abból a szempontból, hogy a fájlok közötti (a több szeletre feldarabolt filmfájl esetén) váltáskor semmilyen megakadás nem észlelhető egyetlen lemezen sem.
•Villódzásmentes képfrekvencia- és felbontásváltás. Egyedi megoldás, amely garantálja, hogy a lejátszás elindulása előtt megtörténik a videokimenet átállítása, a HDMI-kimenet újrainicializálása. A legtöbb egyéb Realtek-alapú médialejátszó nem így működik, így a film indulásakor eltűnhet pillanatra a kép, amíg a TV és a lejátszó szinkronizálja a videojelet.
•A videokimenet professzionális vezérlése, finomhangolása. A különböző HDMI-módokhoz egyedileg rendelhetőek eltérő chroma subsampling módok, ez szintén nem általános a legtöbb médialejátszónál.

A HDR+ kapcsán talán érdemes kitérnünk arra, mennyivel is tud ez többet a már jól ismert HDR10-hez képest. A HDR+ a HDR továbbfejlesztése (főleg a Samsungnak köszönhetően), amely újdonsága az, hogy dinamikus metaadatokat tartalmaz. Mindez leegyszerűsítve kb. annyit jelent, hogy amíg egy HDR10 fájl elején a metaadatokban rögzítve vannak a film egészére vonatkozó szín és fényerő szintek, tartományok (amelyekhez a lejátszás kezdetén kvázi „bekalibrálja” magát a TV vagy projektor, addig a HDR10+ esetében ezek a metaadatok akár minden képkocka mellett is megjelenhetnek, így tehát minden egyes képkockával változhatnak. Ennek az az eredménye, hogy a sötét és világosabb jeleneteket tartalmazó filmeknél észrevehetően több részlet marad az ilyen szélsőséges fényerőt használó felvételeknél. Míg a HDR10 1000 nites maximális fényerőértéket használ, addig a HDR10+ már 4000 nitet is enged, amely nagyobb színtartományt eredményezhet (már ha az adott TV ezt képes megjeleníteni). Többek között ezek a dinamikus metaadatok (és pl. a 10 helyett 12-bites színmélység) voltak eddig a Dolby Vision HDR rendszer előnyei a HDR10-zel szemben. A HDR10+ egy hátrányt most ledolgozott, de mivel a Dolby Vision mind a mai napig egyetlen médialejátszón sincs licencelve, így ezeken az eszközökön nem is versenytársa a HDR10/HDR10+-nak. Természetesen, a HDR10+ kihasználásához ezzel kompatibilis TV vagy projektor is szükséges otthonra egy RealBox 4K mellé...

 

Természetesen a RealBox 4K esetében is az egyedi hibrid (Linux-alapú Dune HD OS és jelen esetben Android 7.1) operációs rendszer működik annak érdekében, hogy az általános androidos rendszerstabilitásnál többet lehessen elvárni egy Dune HD lejtszótól, illetve a kezelőfelüle a megszokott Dune HD-féle legyen, akár teljesen elrejtve az Androidot azok elől, akiknek nincs arra szüksége, inkább egy DVD, Blu-ray lejátszóhoz hasonló egyszerűséggel, távirányítóval kezelhető készüléket szeretnének.

Minden egyéb, még a Sigma Designs processzoros majd Androidos Dune HD lejátszókkal érkezett különleges megoldás is megtalálható a RealBox 4K-ban is, mint pl. a jukebox, a filmkatalógus, a rendszer erőforrásaival különlegesen hatékonyan gazdálkodó lejátszómotor, a mobiltelefonos távvezérlés (Dune Control iOS-re és Androidra), a saját bővítmények és alkalmazások telepíthetősége (Androidon a Google Play Store is), illetve az akár 10+ éven keresztüli szoftvertámogatás, amely egyetlen más konkurens terméknél sem található meg.

A Dune HD RealBox 4K főbb adatai:

•Realtek RTD1395 4-magos, 64-bites ARM Cortex A53 CPU, Mali-470 GPU
•2 GB RAM, 16 GB flash ROM
•10/100/1000 Mbit/s ethernet
•802.11b/g/n/ac kétsávos (2,4 és 5 GHz) wifi-adapter 2 külső antennával
•Bluetooth 4.2
•2×USB2.0, microSD-olvasó, HDMI2.0a, AV-kimenet (kompozit video és sztereó analóg hang), optikai digitális hangkimenet

Az infra távvezérlő a RealBox 4K dobozában várhatóan a slim, nem világítós változat lesz, a készülékház pedig fém, nem műanyag, mint a SmartBox 4K esetén.

 
Dune HD Pro 4K II 6-magos RTD1619 processzorral!

Mivel a Dune HD lejátszókon a szoftver akár 10 évnél tovább is naprakész, a rendszeres firmware-frissítéseknek köszönhetően, így egy új modell megjelenését legfeljebb egy újabb hardver elérhetősége indokolhatja. A nem egészen 2 éve debütáló Pro 4K-t most egy újabb processzor, a Realtek RTD1619 érkezése miatt érdemes leváltani. Ez az új CPU immár 6 processzormagot tartalmaz, és kb. 77%-kal gyorsabb 4-magos elődjénél. A grafikai processzor is erősödött, az RTD1619-ben egy Mali G51-es található, amely több, mint 50%-kal gyorsabb a korábbi Mali T820-hoz képest (2,6 Gpixel/s helyett 3,9-et tud). Az Android rendszer itt már 9.0-ás, ami néhány újabb Androidos alkalmazás használatakor lehet előny. A Pro 4K II-ben az új processzor már 4 GB RAM-mal és 32 GB flash memóriával gazdálkodhat, ami a videólejátszást nem befolyásolja ugyan, de egyéb programok futtatásakor jól jöhet. A korábbi 1 helyett már két USB3.0 portot találunk az alapvetően változatlan készülékház oldalán.

 


Ha a RealBox 4K RTD1395-ös processzora ismeri a HDR+ és VP9 Profile 2 kódolásokat, akkor nem kérdés, hogy az RTD1619 (Cortex A55) is kompatibilis ezekkel. A fentebb részletesen bemutatott RealBox 4K-hoz képest tehát ezek a főbb előnyei a Pro 4K II-nek:

•Gyorsabb CPU és GPU (főleg játékokhoz és egyéb androidos alkalmazásokhoz)
•Kétszer több RAM és flash memória
•HDMI-bemenet (ahogy már a Pro 4K-nál is megvolt)
•Android 7.1 helyett 9.0
•Külső SATA-csatlakozó merevlemez közvetlen használatához (ahogy már a Pro 4K-nál is megvolt)
•USB3.0 portok is, nem csak USB2.0

Amint pontos érkezési dátumot illetve árakat kapunk, újabb hírrel jelentkezünk!

2020. 03. 21.

Hír archívum

2022. 06. 30. A Bowers & Wilkins bemutatja a vadonatúj Px7 S2-t, a legjobb aktív zajszűrős vezeték nélküli fejhallgatóját
2022. 06. 22. A ROTEL a 60. évfordulót ünnepli az új DIAMOND SERIES modellek bevezetésével
2022. 05. 23. A Marantz a CD60 lejátszó bemutatásával megteremti a CD-formátum jövőjét
2022. 05. 19. A legújabb Denon komponensek premierje a 2022-es müncheni HIGH END kiállításon
2022. 03. 24. Együtt ünnepel a FOCAL és a Naim
2022. 03. 04. A Bowers & Wilkins az új Panorama 3-mal biztosítja a tökéletes, egydobozos, magával ragadó hangélményt.
2022. 02. 24. A Rotel bemutatja az A12, CD14 és RCD-1572 MKII modellválozatait
2022. 02. 15. A Marantz újragondolja a klasszikus integrált erősítőt
2022. 02. 04. A Bose bemutatja a SoundLink FLEX-et
2022. 02. 01. A Denon bemutatja új Dolby Atmos minősítésű 3.1.2 soundbar és subwoofer kombóját
2022. 01. 15. A Polk Audio bemutatja a Monitor XT hangfal családot
2021. 12. 04. Loewe Bild i.55 dr+ – Felsőbb osztályba lépett - Teszt
2021. 11. 17. Bowers & Wilkins 705 és 702 Signature új, lenyűgöző Midnight Blue Metallic kivitelben
2021. 10. 22. A Denon bemutatja az új AVR-X1700H 8k AV-Receivert
2021. 10. 17. Denon PMA-600NE sztereó erősítő bluetooth-al és phono bemenettel
2021. 10. 13. Az új Bowers & Wilkins Zeppelin megérkezett!
2021. 10. 07. What Hi-Fi? Awards 2021!
2021. 09. 23. A NAIM bemutatja az új music-streaming opciót, a TIDAL Connect-et!
2021. 09. 04. A Loewe tovább növekszik és terjeszkedik
2021. 08. 27. Bowers & Wilkins 800 Series Diamond. Excellence. Evolved.
2021. 08. 15. EISA Awards 2021-2022
2021. 06. 09. A Denon bemutatja új zászlóshajóját, az AVC-X8500HA 8K 13ch AV erősítőt a tökéletes otthoni moziélményért
2021. 06. 07. CSERÉLJE ÚJRA A RÉGIT - MARANTZ MODEL 30 és SACD 30n promóció
2021. 05. 11. Bemutatjuk az Uniti Atom Headphone Edition-t!
2021. 04. 21. A Naim Mu-so Wood Edition megérkezett!
2021. 03. 05. Covid-19 tájékoztatás! Bemutatótermünkben maximum 20 fő tartózkodhat!
2021. 01. 25. A Denon prémium Soundbar-ral és 3D hangzással egészíti ki a Denon Home Hi-Res multiroom hangszóró-ökoszisztémát
2021. 01. 10. A mindennapokra tervezve – mindenki számára. Új Bose Smart Soundbar 300 intelligens hangprojektor
2020. 10. 11. A Marantz bemutatja az új 8K Ultra HD AV Surround előerősítőt
2020. 09. 10. A zene szeretetéért – Az ikonikus Bowers & Wilkins 600-as sorozat 25 évnyi sikerének csúcspontja az új Anniversary Edition széria.
2020. 09. 08. A Denon négy Special Edition termékkel ünnepli a 110 éves évfordulóját
2020. 09. 02. A zenéje mindig jobban szól egy Marantz-on!
2020. 08. 24. A Marantz bemutatja új belépő szintű integrált erősítőjét és CDlejátszóját
2020. 08. 21. EISA 2020-2021
2020. 08. 07. A Marantz bemutatja a 12 Special Edition széria modelljeit a tökéletes audio minőség elérése érdekében
2020. 07. 17. Rendelhetők az Dune HD lejátszók, raktáron napokon belül!
2020. 07. 12. A Marantz bemutatja új 8K-Ready AV-receiverét és AV-erősítőit
2020. 06. 24. Kidolgozott. Csiszolt. Tökéletesített. Az új Bowers & Wilkins 705 & 702 Signature modellek
2020. 06. 06. A Denon bemutatja első 8K-Ready AV-Receivereit
2020. 05. 29. Marantz - teszteld otthon 60 napig!
2020. 05. 21. Polk Audio Signa S3 soundbar, beépített Chromecast támogatással
2020. 03. 21. Dune HD SmartBox 4K és egyéb új modellek
2020. 02. 19. Világraszóló fejhallgató. Most valósággá vált.
2020. 01. 26. Denon Home: Prémium vezeték nélküli hangszórók a 110 éves hifi örökség alapján
2020. 01. 19. A Focal teljessé teszi az új Chora szériát!
2020. 01. 12. Az új Audio-Technica AT-LPW50PB!
2019. 12. 11. A Denon bemutatja új soundbar-ját virtuális 3D hanggal
2019. 12. 09. Remek hír a Hi-Fi Choice magazintól!
2019. 11. 24. A Marantz bemutatja az új, nagy teljesítményű, integrált PM7000N erősítőt zenei streaming képességekkel
2019. 10. 16. Új Bose Portable Home Speakers horozható otthoni hangsugárzó
2019. 10. 08. WHAT Hi-Fi? AWARDS 2019 !
2019. 09. 26. A Focal bemutatja a Chora szériát, mely új szabványt testesít meg a megfizethető hangsugárzó dizájnban és minőségben!
2019. 09. 22. A legtisztább hangzás - több mint 50 évnyi tapasztalattal alkotva
2019. 09. 10. A Definitive Technology bemutat egy rendkívül vékony, nagy teljesítményű Soundbar-t, Chromecast zene streaminggel
2019. 08. 27. A Denon két prémium Soundbar-t mutat be beépített HEOS-szal
2019. 08. 23. A PMA-600NE és DCD-600NE nagy pontosságú digitális és analóg zenehallgatást kínál azon rajongók számára, akik el szeretnének merülni a HiFi világában.
2019. 08. 06. Kiterjesztett valóság fejhallgató. Most valósággá vált.
2019. 08. 01. A Marantz bemutatja az NR1200 Slim Line sztereó hálózati receivert hifi minőséggel, fejlett HDMI csatlakozással és zene streaming-gel
2019. 07. 19. A DENON BEMUTATJA LEGÚJABB IMAX® ENHANCED 4K AV RECEIVER-ÉT
2019. 06. 28. Az AV-Online letesztelte a DENON AVR-X4500H felső-középkategóriás házimozi receivert.
2019. 06. 23. A DRA-800H ötvözi a Denon HiFi örökségét egy fejlett HDMI video szekcióval, vezeték nélküli zenei streaminggel és a hagyományos audio képességekkel
2019. 06. 04. Az új Marantz Melody M-CR412 Klasszikus hi-fi teljesítmény modern dizájnban
2019. 05. 24. A Marantz bemutatja két új Slim Design AV receiverét ikonikus zenei és dinamikus teljesítménnyel
2019. 05. 22. A Denon három új AV receiverrel bővíti az X-szériát
2019. 04. 30. A Denon bemutatja erőteljes, hang-vezérlésű S-szériás AV-receivereit
2019. 04. 12. Melody X - Az igazi HiFi minőség találkozása az elegáns kialakítással, és a zenei források korlátlan kiszolgálásával
2019. 04. 05. NAIM Uniti - a legjobb rendszerek még jobbak lettek
2019. 03. 07. Az új Denon GC fejhallgató-család ötvözi a fejlett audio tervezést, az aptX HD Bluetooth-ot és a három szintű aktív zajszűrő technológiát
2019. 02. 05. Új JVC natív 4k D-ILA projektorok, akár 8k megjelenítéssel!
2019. 01. 22. Max 4K - Új Dune HD lejátszók 2019-ben!
2018. 10. 01. Bose Smart Speakers intelligens hangsugárzók
2018. 09. 16. Az új erőgép, a 11.2 csatornás AV-receiver: kettős hangvezérléssel a Siri által az Apple AirPlay 2-n és az Amazon Alexa-val
2018. 09. 11. A Marantz, Ken Ishiwata - a márka nagykövetének - negyvenedik évfordulóját ünnepli a korlátozott kiadású KI-Ruby SACD/CD lejátszóval és erősítővel
2018. 09. 09. Az új Denon 800NE széria kiváló minőségű audio teljesítményt kínál megfizethető áron
2018. 09. 06. A Denon új lemezjátszója kiváló minőségű bakelit lemez lejátszást tesz lehetővé, és még a felvétel is egyszerű
2018. 09. 03. DALI OBERON – FEDEZZE FEL ÚJRA A ZENE VARÁZSÁT
2018. 08. 31. A Marantz bővíti díjnyertes 6000-es sorozatát a hi-res NA6006 streamer-rel
2018. 08. 20. Bowers & Wilkins, a legendás brit audiomárka bemutatja 600-as sorozatú hangszóróinak hatodik kiadását, amely élvonalbeli hangteljesítményt nyújt elérhető áron.
2018. 08. 06. A Marantz SR6013 és SR5013 készülékeivel erősíti az új AV Receiver szériáját: új funkciókat, kényelmet és fokozott hangzást biztosítanak
2018. 08. 02. A Denon bejelentette az új CEOL N10-et - a következő generációs hálózati zene rendszert
2018. 06. 22. A Marantz újradefiniálja slimline hálózati receivereit Alexa hangvezérléssel
2018. 06. 16. A legújabb Denon AV Receiverek Amazon Alexa hangvezérléssel
2018. 06. 09. Az új Denon fejhallgatók csodálatos hangzása segít a zenerajongóknak abban, hogy kellemesebbé tegyék az utazást, vagy az otthoni kikapcsolódást.
2018. 05. 23. A vezető AVR gyártó bemutatja az erőteljes hangú, sok funkcióval ellátott, belépő kategóriás AVR-X550BT / AVR-X250BT AV receiver modelleket.
2018. 05. 02. Az új Android alapú Dune HD Pro 4K lejátszó megérkezett!
2018. 04. 15. Viselje. Hallgassa. Élvezze. ÚJ BOSE SOUNDWEAR COMPANION HANGSUGÁRZÓ